Actualitate

Republica Moldova va avea un stadion național conform standardelor UEFA. Când încep lucrările și la cât se ridică investiția

Republica Moldova va avea un stadion național conform standardelor UEFA. Când încep lucrările și la cât se ridică investiția

Republica Moldova va avea un stadion național conform standardelor UEFA. Potrivit autorităților, construcția obiectivului ar putea începe în a doua jumătate a anului 2025. Conform studiului de prefezabilitate, investiţia se ridică la 85 de milioane de euro.

ZFR

Autoritățile au identificat cinci locații unde ar putea fi construit Stadionul Național, iar cel mai potrivit pare a fi terenul din orașul Stăuceni, lângă Arena Chișinău. Decizia finală va fi luată în urma studiului de fezabilitate.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale: „Capacitatea stadionului de la 20 la 25 mii locuri pentru spectatori, acoperiș continuu care să acopere toate scaunele, locuri de parcare 1500-1800, suprafata 18 mii m2 la sol și 10 mii m2 în interiorul stadionului. Tribunele pentru spectatori vor include mai multe subzone, vestiare separate pentru echipe gazde și oaspeți cu toate facilitățile pentru jucători și personal. Vor fi construite Sali de antrenament, cabinete medicale bine echipate”.

Ministerul Infrastructurii urmează să demareze studiul de fezabilitate. În baza lui va fi realizată proiectarea și construcția stadionului național. Estimativ, un metru pătrat din acest obiectiv va costa aproximativ 1.300 euro. Finanțarea proiectului va fi asigurată de Guvern, sectorul privat dar și partenerii externi.

DAN PERCIUN ministrul Educației și Cercetării: „Pe viitoare Arena Națională vom găzdui meciuri importante de nivel național și internațional și tot aici planificăm să asigurăm și sediile federațiilor sportive naționale. Construcția stadionului național face parte dintr-un efort mai larg al guvernului de a susține și a promova sportul. Toate aceste eforturi dau rezultate, în 2023, am avut cel mai mare nr.de medalii pe care le-au obținut sportivii noștri în istorie”.

Discuțiile privind construcția unui Stadion Național au început în toamna anului trecut. Studiul de prefezabilitate a fost făcut la comanda Federației Moldovenești de fotbal.

LEONID OLEINICENCO președinte, Federația Moldovenească de Fotbal: „Arena națională de fotbal este un obiectiv important de infrastructură socială. Suntem unica țara care nu dispune de o arena fotbalistică modernă. Arena modernă va deschide oportunități noi de a desfășura la Chișinău evenimente fotbalistice mari . Estimările noastre arată că anual putem aduce 20 de mii de turisti  sportivi care vor procura servicii în volum de 6 mil de euro”.

Termenul maxim de construcţie a Stadionului Național este cinci ani.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter